España / Cataluña / Lérida / Perves

 Perves

Regreso a Cataluña         Regreso a principal

Lo más reciente

 

Perves

 

Perves

Lo más reciente

 

Alto de Perves

Llegada a Perves

Salida de Perves

 

Creu de Perves 1334

 

Subida al alto de Perves

 

Vistas de Perves (1)

 

Vistas de Perves (2)

Perves és un poble de l'Alta Ribagorça, del terme municipal del Pont de Suert, que arriba als 5 habitants. Fins al 1968 pertanyia a l'antic terme de Viu de Llevata.

Es troba a 1.1098,1 metres d'altitud, al peu de la Creu de Perves. S'hi accedeix per la N-260, entre el Pont de Suert i la Pobla de Segur, després d'haver passat per Viu de Llevata si hom ve del Pont de Suert.

L'església del poble, que té la categoria de parroquial, és dedicada a sant Fruitós; és un ample edifici amb campanar octogonal. Prop del poble, a més, hi ha l'ermita de Santa Llúcia. La parròquia de Sant Fruitós de Perves pertany al bisbat de Lleida, pel fet d'haver pertangut, a l'Edat Mitjana, al bisbat de Roda de Ribagorça. Format part de la unitat pastoral 24 de l'arxiprestat de la Ribagorça, i és regida pel rector del Pont de Suert.

El paisatge de Perves

Taula de continguts

Segons Joan Coromines (op. cit.), Perves prové de villas pervias, masies travessades per un camí, que fan referència a una via de comunicació antiquíssima.

[modifica] Història

 

Va pertànyer a la baronia d'Erill. Del seu castell, esmentat el 1080 i el 1094, a les convinences pallareses, actualment no en queda res.

 

Pascual Madoz parla de Perbes en el seu Diccionario geográfico... del 1849. Descriu el poble dient que és damunt d'una roca, a la dreta d'un barranc, ventilat de tots els vents. El clima fés red, propens a inflamacions, cadarns i reumes. Constava de 13 cases, dues capelles (dedicades a santa Llúcia i sant Cristòfol, i l'església parroquial, dedicada a sant Fructuós, de la qual depenia la de les Esglésies. El cementiri era al costat de l'església, i fora del poble hi havia una font escassa, sobretot a l'estiu, i una bassa per a abeurar el bestiar.

 

El terreny és muntanyós, àrid i trencat, especialment la part de llevant, de molt mala qualitat; la resta, de mitjana. Hi havia molts prats de secà i uns quants hortets que es reguen amb l'aigua de petites fonts. També hi havia bosc per a llenya. S'hi produïa blat de qualitat inferior, patates i pastures, i s'hi criaven ovelles, vaques i eugues, tots tanshumants. Hi havia poca caça i molts llops. La població era de 5 veïns (caps de família) i 49 ànimes (habitants).

[modifica] Festa

 

El segon diumenge d'agost se celebra la festa del poble, ja que és l'època de l'any en què hi ha més persones residint-hi. L’estiu del 2003 es va commemorar el 25è aniversari de la festa del poble amb una paella per a 90 persones i diversos actes. Tenint en compte que a l'hivern són 5 els seus habitants, es pot considerar que és tot un èxit haver reunit tanta gent aquell dia.

[modifica] Llocs d'interès

 

    Església de Sant Fruitós de Perves

    La Creu de Perves

    La Serra

 

    Galeria de Perves

    Perves1.JPG

    Perves Nevat.JPG

    Perves4.JPG

    Carrer de Perves.JPG

 

[modifica] Bibliografia

 

    BOIX I POCIELLO, Jordi. "Castell de Perves", a Catalunya romànica. XVI. La Ribagorça. Barcelona: 1996, Enciclopèdia Catalana. ISBN 84-412-2511-7

    COROMINES, Joan. "Perves". Dins Onomasticon Cataloniae. Els noms de lloc i noms de persona de totes les terres de parla catalana. Vi O-SAI. Barcelona: Curial Edicions Catalanaes i Caixa d'Estalvis i de Pensions de Barcelona "La Caixa", 1996. ISBN 84-7256-852-0

    GAVÍN, Josep M. Inventari d'esglésies. 2. Baixa Ribagorça, Alta Ribagorça, Vall d'Aran. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978. ISBN 84-85180-09-7

    MADOZ, Pascual. "Perbes". Dins Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar. Madrid: Establecimiento Literario-Tipográfico, 1845. Edició facsímil Articles sobre El Principat de Catalunya, Andorra i zona de parla catalana del Regne d'Aragó al <<Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar>> de Pascual Madoz. V. 1. Barcelona: Curial, 1985. ISBN 84-7256-256-5.

CCAA

• Comarca

• Municipi       Catalunya

Alta Ribagorça

El Pont de Suert

Gentilici          Pervesí, pevesina

Superfície       km²

Altitud            1,198.1 msnm

Població

  • Densitat      5 hab.

Coordenades 42° 21′ 43.48″ N, 0° 51′ 0.870″

 

Wikipedia